Povodom izložbe fotografija u Muzeju VojvodineIzlozba FG7

S.T.R.I.K.E. 26/09/2017

Povodom izlaska iz štampe turističke karte Fruške gruške gore u petak (25.septembra ) je u muzeju Vojvodine otvorena izložba fotografija  „Sve boje Fruške gore“ Dragana Kurucića. Turističa karta je projekat Turističke organizacije Novog Sada (TONS) i realizovan je prema ideji članice grupe S.T.R.I.K.E. Gordane Stojaković, inače zaposlene u  TONS-u koja je predvodila ekipu tokom višemesečnog terenskog obilaska Fruške gore a na osnovu kojeg je nastala zanimljiva, informativna i slikovita mapa  Fruške gore. Gordana Stojaković je i autorka tekstova za kartu Fruške gore koju su upotpunile fotografije Dragana Kurucića a koju je dizajnirala akademska slikarka Mirjana Isakov.

S leva na desno: Gordana Stojaković, Nikola-Perkov salaš, Mirjana Isakov

S leva na desno: Gordana Stojaković, Nikola-Perkov salaš, Mirjana Isakov

Na otvoranju izložbe fotografija Dragana Kurucića nastalih za potrebe ove publikacije, karta je bila izložena samo u velikom formatu ali će uskoro biti dostupna  u standardnom izdanju u prostorijama TONS-a.  Na otvranju izložbe su govorili predstavnici Muzeja Vojvodine, lokalnih vlasti kao i fotograf  Dragan Kurucić. S obzirom da su svi oni zaboravili da pomenu imena dve žene, Gordane Stojaković i Mirjane Isakov bez čijeg rada  ne bi bilo karte Fruške gore takve kakva je pa ni izložbe fotografija,  očekujemo da će do neke sledeće prilike svi “zaboravni” biti senzibilisani za pitanja ravnopravnosti polova i vidljivosti žena u javnom prostoru.

S leva na desno: Nikola-Perkov salaš i Gordana Stojaković na izložbi "Sve boje Fruške gore"

S leva na desno: Nikola-Perkov salaš i Gordana Stojaković na izložbi “Sve boje Fruške gore”

Podsećamo da ravnopravnost polova znači da su žene i muškarci jednako prisutni u svim područjima javnog i privatnog života, da imaju jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata.

Na otvaranju izložbe "Sve boje Fruške gore, "Korpa sa Perkovog salaša"

Na otvaranju izložbe “Sve boje Fruške gore, “Korpa sa Perkovog salaša”

Pored fotografija sa promocije Turističke karte Fruške gore u Muzeju Vojvodine koja traje do  2. oktobra objavljujemo tekst  Gordane Stojaković radu Mirjane Isakov, koja je dizajnirala kartu.

 

Gordana Stojaković

Čarobna Fruška by Mirjana Isakov

26/09/2015

Akademska slikarka i mag IT tehnologija, Mirjana Isakov osmislila je i kreirala Turističku mapu Fruške gore kao umetnički poduhvat vredan hvale. Neuobičajeno za kartografske prikaze turističkih prostora, ovog puta pred nama je domaštani prostor od Rume do Beočina, od Slankamena do Morovića, sasvim u sigurnim raljama Dunava.

Fruška gora - Turistička karta - deo

Fruška gora – Turistička karta – deo

Mapa Fruškogorja balansirano spaja bogatstvo boja i pejzaža, toplinu salaša i etno kuća, slojeve istorije, bogatstvo kulturne baštine u raskošan kompleks motiva i usluga. Odabrane boje  su neposredno iskustvo ili sećanje na radost koja daju šarena uskršnja jaja, raznobojni slavski kolači, prozirne voćne rakije, sve nijanse vina, vinogradi i voćnjaci u proleće i kasnu jesen, žito i seno skupljeno i spremljeno za zimu. Osnovni ton mapi daje živost i urođena veselost stanovnika Fruške gore naviklih na težak rad, ali i predahe uz seoske svetkovine koje slave život kroz sva četiri godišnja doba.

Turistička karta Fruške gore- deo, Muzej Vojvodine

Turistička karta Fruške gore- deo, Muzej Vojvodine

Boje, simboli, crteži naselja, manastiri .. nisu samo popis atrakcija i usluga već i prikaz sadržajnosti prostora islikan bojama fruškogorskih šuma lipe, nežno crvenih krovova sela, gradova i zaselaka, prozirno plavih fruškogorskih jezera, oranica, voćnjaka i vinograda u kasno proleće. Ravna ploha kartografskog prikaza u laboratoriji Mirjane Isakov postaje višedimenzionalni živi svet u kome se naziru tragovi vremena gde se i danas  živi sporije, gde se razgovor, tu i tamo prekida zvonjavom iz obližnjeg manastira.  Za one koji se s pažnjom upute koridorima koji spaja salaše posvedočiće da je narandžasti petao, koji ih kao simbol vodi na tom putu, upravo pošao u kokošinjac u kome se sprema neka iznenadna pobuna. Oni koji krenu tragom čardi, vinskih podruma naći će da je mogućnost da se sve istraži ohrabrujuće sadržajna, naročito ako se uzme u obzir da se na mesta ugodnog i opuštajućeg sentimenta nekako uvek vraćamo.

Turistička karta Fruške gore- detalj

Turistička karta Fruške gore- detalj

Kojim god putem da krenete, prateći neku boju ili simbol stići ćete uvek na vreme za delić radosti, kao na svakom sentimentalnom putovanju gde je čudo emotivnog i toplog iskustva još uvek moguće.

U Novom Sadu, 23. 09.2015.