Arhiva po mesecima: February 2019

Jovanka Zlatković 20.02.2019.g

Povodom 100 godina od smrti Savke Subotić  u Muzeju grada Novog Sada krajem prošle godine postavljena je izložba „Savka Subotić-narodna majka“/otvorena 23/11.2018./ a nekoliko dana kasnije /27.11.2018./ u muzeju je predstavljena i naučna monografija  dr  Gordane Stojaković  „Savka Subotić /1834-1918/ žena koja ništa nije prećutala“.

U relevantnoj feminističkoj literaturi Savku Subotić smatraju “jednom od najzačajnijih žena” 19.veka „ključnu figuru u emancipaciji srpskih žena i razvoja srpskog feminističkog pokreta“.

Između ostalog, Savka Subotić je u drugoj polovini 19.og i početkom 20.veka bila popularnija i poznatija u Evropi i od brata Mihaila Polita –Desančića  kao i od supruga Jovana Subotića iako su njih dvojica bila među najistaknutijim intelektualacima srpske zajednice u Austrougarskoj. Danas su javnosti oni daleko poznatiji od Savke.   

Zašto Savka Subotić „u domaćoj javnosti nije dugo imala temeljan prikaz vlastitog angažmana“, postavlja pitanje dr Svetlana E. Tomić  u prikazu monografije objavljenom u časopisu „Reči/ Fakulteta za strane jezike u Beogradu/ i analizira brojne razloge iz kojih izvodi i zaključak da rad dr Gordane Stojaković predstavlja „prvu sistematičnu analizu rada ove izuzetne žene iz prošlosti“. Dr Svetlana Tomić prikaz monografije zaključuje:

 „Sa ovako dragocenim odlikama objavljivanje ove knjige u godini koja označava sto godina od smrti ove velikanke zapravo je prvi podignut spomenik Savki Subotić koji smo joj odavno dugovali.“  

Dodatni razlozi da ovu knjigu pročitate i sa drugima podelite oduševljenje i divljenje prema ličnosti, energiji, interesovanjima i postignućima Savke Subotić nalaze se u prikazu dr Tomić, u časopisu Reči br. 11 na str. 171 do 182.

Knjigu dr Gordane Stojaković „Savka Subotić /1834-1918/ žena koja ništa nije prećutala“  objavila je Akademska knjiga /Novi Sad/ prošle godine. Predstavljena je jesenas na sajmu knjiga u Beogradu i u prodaji je u svim većim knjižarama u Srbiji.