Arhiva po mesecima: December 2014

Diskriminacija žena

Iz beležnice o iskustvima žena

Piše: Vesna Đorđević, ženska sekcija UG Ravnopravnost, 25.12.2014.

 

Danas žena u Srbiji koja ima bilo kakav posao ustaje i leže sa strahom da taj posao ne izgubi. Svaki dan je stresan, i na poslu i kod kuće. Kako preživeti do sledeće plate? Da li će uopšte i biti plate ovog meseca? Da li će me danas neko maltretirati, hoće li me pustiti da radim? Da li ću imati pare da dam detetu za užinu?

To je svakodnevica obične radne žene bez obzira da li radi u državnoj ili privatnoj firmi, pekari, apoteci ili kao sezonska radnica u voćnjaku.  A o toj svakodnevici govore žene koje dolaze u naše udruženje za podršku ženama izloženim diskriminaciji i zlostavljanju na radnom mestu.

Kada dođu, ne žele da kažu puno ime, ne žele da snimimo njihove priče, ne dozvoljavaju fotografisanje.  Vole da budu u privatnom, sigurnom prostoru. Tek tada počinju da govore kako ih poslodavci ponižavaju, maltretiraju, zlostavljaju. I priznaju da nemaju snage da se tome suprotstave. Njihove priče traju  i po 3-4 sata, prija im što postoji  neko ko će da ih sasluša i podrži.

Njihove potresne priče smo zabaležili, prenosimo neke od njih:

Pročitajte ceo tekst

Svedočenje o diskriminaciji

Kao nekad.....

Kao nekad…..

Piše:  Milica Lupšor, 24.12.2014.

 

Živim u okolini grada sa najskupljom potrošačkom korpom u zemlji gde građani i građanke već 10 godina kupuju flaširanu vodu za piće i kuvanje jer je ona iz gradskog vodovoda zatrovana arsenom i teškim metalima.

Moj grad je pre 25 godina imao oko 150 000 stanovnika i 90 000 zaposlenih.

Sada ima 132 000 stanovnika, potpuno uništenu industriju i samo 29 500 zaposlenih.  Ali prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u našem gradu ima samo  8 506 nezaposlenih. Pre  3-4 godine ta ista služba je objavljivala da je nezaposleno preko  33 000. Do tolikog smanjenja nezaposlenih nije došlo zbog naglog napretka, otvaranja silnih novih radnih mesta već je većina nas, nezaposlenih, odustala od redovnog javljanja birou rada. Shvatili smo da nema smisla. Onda su nas na biru izbrisali iz evidencije nezaposlenih a mi smo se okrenuli  radu “na crno” i sezonskim poslovima u poljoprivredi.

Pročitajte ceo tekst

“S.T.R.I.K.E.” , 23.12.2014.STOP NAPADIMA

Svedočenje  o diskriminaciji

Anonimna radnica iz Zrenjanina

Napomena: Ime radnice koja svedoči o uslovima u kojima radi u jednoj zrenjaninskoj fabrici poznato je aktivistkinjama grupe “S.T.R.I.K.E.”  Njeno ime smo izostavili kao i ime fabrike u kojoj radi  da ne bi imala bilo kakve posledice zbog činjenica koje navodi. Ona govori o svom iskustvu ali istovremeno i o položaju mnogih radnika i radnica danas u Srbiji bilo da im ljudska i radna prava gaze u fabričkim halama  pohlepni tajkuni, menadžeri  velikih kompanija ili  šefovi sa članskim kartama političkih stranaka . Njena priča je i ogledalo kontinuiranog  ukidanja prava radnika u proteklih 20 godina koja je dokrajčio, gotovo  pokopao nedavno usvojen Zakon o radu.

Pročitajte ceo tekst

dr Gordana Stojaković, 09.12.2014.ZG Goca 051214 300x200

Crtica o feminističkoj istoriji Grada Zagreba (1919-1940)

Medijski izveštaj o predavanju dr Gordane Stojaković  koje je održala u okviru projekta Ženski antifašistički Zagreb (06.12.2014.) možete pročitati ovde.


 

(Izlaganje autorke na tribini “Ženski antifašizam i žensko pitanje uoči II svetskog rata” 6. decembra 2014. u Zagrebu)

Podaci koji su ovde nanizani hronološkim redom govore o ličnostima i događajima bogatoj feminističkoj baštini Zagreba, o kojoj se nedovoljno zna. Sakupljeni su iz ženskih listova[1]: Женски покрет/Ženski pokret/Žensko gibanje, Гласник Југословенског женског савеза i Жена данас.

Pročitajte ceo tekst

dr Gordana Stojaković 09.12.2014.osamnaest

Slučaj starije radnice uhvaćene u ralje mera štednje Vlade Srbije

Oduzimanje dela zarade na osnovu izmena dva nedavno usvojena zakona (Zakon o izmeni i dopuni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika („Sl. glasnik RS“, br. 99/2014) i Zakon o dopunama Zakona o platama u državnim organima i javnim službama („Sl. glasnik RS“, br. 99/2014) bilo je vidljivo  već u oktobru 2014.

Tada je primenjena odredba u vezi sa obračunom minulog rada kod poslednjeg poslodavca, ali samo za deo septembra 2014., od kada je zakonska odredba postala važeća. Puno dejstvo zakonske odredbe u vezi sa minulim radom kod poslednjeg poslodavca bilo je realizovano kroz oktobarsku zaradu, isplaćenu u novembru 2014. Tako je radnici koja ima 33 godine radnog staža, a kod poslednjeg poslodavca 5, zarada smanjena za 9,89%. Zatim je obračunato smanjenje zarada od 10% tako što je za taj procenat umanjena osnovica za obračun zarade. Ovu umanjenje je obračunato kroz novembarsku zaradu. Na kraju oba ova umanjenja zarade koštala su radnicu o kojoj je reč ukupno 18% zarade, bezmalo 1/5 dotadašnje zarade.

Pročitajte ceo tekst