Arhiva po mesecima: November 2014

dr Gordana Stojaković 09.11.2014.

Crtica o ženskim udruženjima u Splitu, Sekciji Primorske banovine Jugoslovenskog ženskog saveza, Jelki Perić i Zlati Kovačević-Lopašić

Mirjana Kučer, izvršna koordinatorka splitske feminističke organizacije Domine je,  na osnovu mog sarajevskog izlaganja (2014.g)  o ženskom mirovnom aktivizmu u Jugoslaviji, zapitala šta sam mislila kada sam rekla da sam mogla da umesto primera ženskih mirovnih aktivnosti iz Sarajeva,  dam i primer iz Splita?  Zapitala me je da li znam nešto o splitskoj feministkinji dr Jelki Perić i napuštanju dela hrvatskih aktivistkinja, među kojima je bila i dr Perić, iz opšteg feminističkog korpusa Kraljevine Jugoslavije tridesetih godina 20 veka?

Pročitajte ceo tekst

dr Gordana Stojaković, 08.11.2014.

The Women’s Antifascist Front of Vojvodina (1942-1944) – The War Experiences

 

International Conference in Sarajevo June 7th and 8th 2014. The place of women in war 1914-2014.

(http://womeninwar.org/wordpress/commemorating-women-war-in-sarajevo-1914-2014/)

The Women’s Antifascist Front (AFŽ) of Yugoslavia (1942-1953) was established in 1942 during World War II within the People`s Liberation Struggle (NOB). The AFŽ became the women’s mass organization during World War II and continued it’s activities afterwards. The women in Yugoslavia during the World War II largely contributed to general affirmation of women and the high level of women’s rights in the socialist Yugoslavia.

The AFŽ is not an unambiguous phenomenon.  In various parts of Yugoslavia the organizations had different development paths and different performance. It was the result of differentiation of Yugoslav space in terms of economic and cultural development, and the traditions that have been heavily influenced by various religions. Therefore for this analysis I am drawing on my own previous work[1]limited tothe results of researchon the AFŽofVojvodina.

Focus will be on the AFŽ`s operation in Srem – which is a part of Vojvodina that was the focal point of the uprising and armed struggle against the fascists. The focus will be on the gender aspect of the women`s organizing in time of the man dominance in the NOB.

Pročitajte ceo tekst

Dr Gordana Stojaković, 07.11.2014.

Reke mržnje i talasi psovki

 Pravo na različito mišljenje u Srbiji – analiza jednog slučaja

(Tekst je pisan krajem 2013. za poljsku čitalačku publiku)

 U ovom radu razmatram kako se, povodom teksta uglednog beogradskog novinara Teofila Pančića, „Čišćenje `crkotina` iz reka mržnje“ i komentara koji su tim povodom objavljeni  na sajtu www.e-novine.com, medijski glasnogovornici i njihovi sledbenici u Srbiji ophode prema različitom mišljenju. Cilj mi je da koristeći metodu analize diskursa pokažem da li se u konkretnom slučaju radi o sučeljavanju argumentacije o nekoj pojavi, događaju, problemu ili se radi o diskursu koji različit stav (pa i suprotan) nastoji da pobije diskvalifikacijom ličnosti, koristeći činjenice iz privatnog života sagovornika i neskrivene uvrede. Odabrani primeri ne potiču iz žute štampe, oni su deo živućeg medijskog miljea u Srbiji koji s jedne strane prezentuju jedan od mogućih modela komunikacije i razmene različitih stavova, a sa druge strane kreiraju moguće modele komunikacije u medijskoj pa i kulturnoj sferi.  Analiza odabranih tekstova pokazala je da sučeljavanje različitih mišljenja i stavova često eskalira u nedopustivu netoleranciju koja se kreće u rasponu od omalovažavanja, preko sprdnje do uvreda, pa čak i mržnje u odnosu na ličnost koja iznosi drugačiji stav,  što aktuelizuje pitanja da li je u javnom diskursu Srbije debata koja polazi od civilizacijskih normi i kulturnih obrazaca poštovanja različitih stavova (koji nisu fašistički, nacionalistički, teroristički) slučajnost?

 

Pročitajte ceo tekst

dr Gordana Stojaković, 30.10.2014.STOP NAPADIMA

ZAKONI “ZA ŠTEDNJU” – Ugrožavaju položaj starijih radnica/ka u Srbiji

Analizirajući moguće  efekte netom donešenih  republičkih zakona:  Zakona o izmeni i dopuni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika („Sl. glasnik RS“, br. 99/2014) i Zakona o dopunama Zakona o platama u državnim organima i javnim službama („Sl. glasnik RS“, br. 99/2014) postaje jasno da se u pogledu  obračuna minulog rada stariji radnice/i stavljaju u nepovolan položaj u odnosu na mlađe koleginice/kolege i starije koleginice/kolege koji rade svo vreme kod istog poslodavca, što se može smatrati diskriminacijom. U isto vreme poslodavac koristi, a ne plaća, višedecenijsko iskustvo starijih radnica/ka, a to se zove i otimanje.

Pročitajte ceo tekst