Arhiva po mesecima: February 2014

Za  S.T.R.I.K.E. : Jovanka Zlatković, u Novom Sadu, februar 2014.godine

Evropski parlament je 26. februara 2014. velikom većinom glasova usvojio Honeyball rezoluciju priznajući  time da je prostitucija kršenje ljudskih prava i dostojanstva ljudi i smetnja uspostavljanju jednakosti između muškaraca i žena.

europarl_logoRezolucijom se priznaje da je nasilje neodvojivo od sistema prostitucije i da je prostitucija kršenje ljudskih prava u suprotnosti sa Evropskom poveljom ljudskih prava. Evropski parlament je istovremeno odbacio alternativnu Rezoluciju kojom se zagovara ideja „dobrovoljnosti u prostituciji“. Ovo je stav koji je istraživački tim grupe S.T.R.I.K.E. zastupao kao zaključak istraživanja o prostituciji u Novom Sadu a koje je objavljeno (2013.) u publikaciji „Prostitucija u Srbiji – jedno od mogućih lica“ (Gordana Stojaković „Unutar oglašene ravnopravnosti polova: istraživanje o prostituciji u Novom Sadu (2010-2012)“)

Usvojena Rezolucija podržava  nordijski model sočavanja sa prostitucijom i problemima koje ona nosi između ostalog zato što predstavlja uspešan pristup  podrške  i pomoći ženama u prostituciji, zbog afirmacije promene društvene svesti  u pogledu rodne ravnopravnosti. Jednom rečju  nordijski model  zakonskog sučavanja sa prostitucijom, implementiran u Švedskoj , Norveškoj i Islandu , usvojena Rezolucija vidi kao model zasnovan na osnovnim principima jednakosti između žena i muškaraca , ljudskog dostojanstva, solidarnosti i pravde .

Više o ovoj vesti: http://womenlobby.org/news/ewl-news/article/for-women-s-organisations-a?lang=en#.Uw7E0wKFQFc.facebook

 

Za  S.T.R.I.K.E. : Jovanka Zlatković, u Novom Sadu, februar 2014.godine

Prostitucija u Srbiji - jedno od mogućih lica

Prostitucija u Srbiji – jedno od mogućih lica

1. Članice i članovi istraživačkog tima .S.T.R.I.K.E.” predstavili su u Skupštini AP Vojvodine 7. februara rezultate prošlogodišnjeg istraživanja objavljenog u knjizi “Prostitucija u Srbiji- jedno od mogućih llica”.

Izveštaj sa promocije pročitajte na sajtu Skupštine Vojvodine.
http://www.skupstinavojvodine.gov.rs/Vesti.aspx?id=4400&s=vesti

 

 

2. Udruženje “S.T.R.I.K.E.” potpisalo je 10. fenruara protokol o saradnji sa Savezom samostalnog sindikata Srbije za  Novi Sad. Detalje prenosimo iz izveštaja novosadskog sindikata.

http://www.ssssns.com/