Vesti

Najave dešavanja, izveštaji sa događaja, aktuelne informacije

Jovanka Zlatković 20.02.2019.g

Povodom 100 godina od smrti Savke Subotić  u Muzeju grada Novog Sada krajem prošle godine postavljena je izložba „Savka Subotić-narodna majka“/otvorena 23/11.2018./ a nekoliko dana kasnije /27.11.2018./ u muzeju je predstavljena i naučna monografija  dr  Gordane Stojaković  „Savka Subotić /1834-1918/ žena koja ništa nije prećutala“.

U relevantnoj feminističkoj literaturi Savku Subotić smatraju “jednom od najzačajnijih žena” 19.veka „ključnu figuru u emancipaciji srpskih žena i razvoja srpskog feminističkog pokreta“.

Između ostalog, Savka Subotić je u drugoj polovini 19.og i početkom 20.veka bila popularnija i poznatija u Evropi i od brata Mihaila Polita –Desančića  kao i od supruga Jovana Subotića iako su njih dvojica bila među najistaknutijim intelektualacima srpske zajednice u Austrougarskoj. Danas su javnosti oni daleko poznatiji od Savke.   

Zašto Savka Subotić „u domaćoj javnosti nije dugo imala temeljan prikaz vlastitog angažmana“, postavlja pitanje dr Svetlana E. Tomić  u prikazu monografije objavljenom u časopisu „Reči/ Fakulteta za strane jezike u Beogradu/ i analizira brojne razloge iz kojih izvodi i zaključak da rad dr Gordane Stojaković predstavlja „prvu sistematičnu analizu rada ove izuzetne žene iz prošlosti“. Dr Svetlana Tomić prikaz monografije zaključuje:

 „Sa ovako dragocenim odlikama objavljivanje ove knjige u godini koja označava sto godina od smrti ove velikanke zapravo je prvi podignut spomenik Savki Subotić koji smo joj odavno dugovali.“  

Dodatni razlozi da ovu knjigu pročitate i sa drugima podelite oduševljenje i divljenje prema ličnosti, energiji, interesovanjima i postignućima Savke Subotić nalaze se u prikazu dr Tomić, u časopisu Reči br. 11 na str. 171 do 182.

Knjigu dr Gordane Stojaković „Savka Subotić /1834-1918/ žena koja ništa nije prećutala“  objavila je Akademska knjiga /Novi Sad/ prošle godine. Predstavljena je jesenas na sajmu knjiga u Beogradu i u prodaji je u svim većim knjižarama u Srbiji.

S.T.R.I.K.E. ,okotobar 2018.

Konferencija Organizirane žene na ljevci u organizaciji Centra za ženske studije, Zagreb i Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA održana je 13. oktobra u Sarajevu. 

 

Grupa istaživačica iz Zagreba, Sarajeva, Beograda i Novog Sada tom prilikom je prestavila rezultate istraživanja u vezi sa onom generaciji žena na ovim prostorima koja je između dva svetska rata, sa pozicija feminizma i antifašizma, masovno učestvovala u javnom i političkom životu, što je neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih, sve do danas.

Fotografija: Crvena/facebook

Deo istraživačkog opusa predstavile su (hronološki): Gordana Stojaković, Barbara Blasin,  Jelena Tešija, Ana Lovreković, Ivana Pejić i Jelena Petrović.

 

S.T.R.I.K.E. 27.08.2017.

Milena Šijački-Bulatović: uloge koje neće biti zapisane

Vreme od kog postoji samo sećanje na osobe koje zauvek odlaze od nas uvek dođe prerano  i neželjeno, donoseći tugu,  jer umire i deo naše duše. Danas nas je napustila Milena. To je bila moja uzor-žena, ona koja se nije plašila životnih izazova, ona koja je uspevala da sopstvenom životnom snagom pokrene klonule i uplašene, zatečene u njenom okrilju. A bilo je nas takvih.

Pročitajte ceo tekst

JEDNO SEĆANJE

Piše: Gordana Stojaković

Nebojša Popov i Gordana Stojaković u Zrenjaninu, 1. maja 2011.

Nebojša Popov i Gordana Stojaković u Zrenjaninu, 1. maja 2011.

objavio: S.T.R.I.K.E.  09.04.2016.

Prvi aktivistički festival radničkog filma „Da nam živi živi rad“  održan je 1. maja 2011. u Zrenjaninu u Građanskoj čitaonici. Filmska produkcija nastala tokom radničkih borbi protiv pljačkaške privatizacije, kao deo te borbe, označila je inauguraciju i promociju novog (starog) odnosa prema Međunarodnom prazniku rada. Nije bilo ništa  tačnije i jasnije od činjenice da je nova (stara) kultura tradicionalnog prvomajskog radničkog bunta pokrenuta u Zrenjaninu u Građanskoj čitaonici Nebojše Popova.  Tu, na njegovom imanju okupili smo se tog 1. maja da podržimo borbu zrenjaninskih radnica i radnika, ali i svih drugih zaposlenih i nezaposlenih ljudi, svih nas koji smo tražili način da se borimo za pravo na rad i pravo na dostojanstven život.

 

Bilo je nečeg ohrabrujućeg u tom skupu, možda zbog toga što smo postali hrabriji i srčaniji verujući u mogućnost ponovnog organizovanja obespravljenih, ali i zbog svega što je Nebojša Popov govorio o uzrocima i posledicama uvođenja liberalnog, koruptivnog kapitalizma u sve sfere života i rada. Moja sećanja o tom prvom prvomajskom zrenjaninskom skupu se uglavnom i odnose na ono što je Nebojša Popov govorio, ali i na poštovanje koje smo mu svi mi pokazivali zbog toga što je bio jedan od retkih intelektualaca koji je dosledno stao u odbranu obespravljenog radništva i građanstva.

nebojsa2

Nebojša Popov i osnivačice grupe S.T.R.I.K.E

No, nije Nebojša Popov bio samo radnički tribun. U pauzi prvomajskog programa ubrao je cveće iz bašte Građanske čitaonice i poklonio ga mojim drugaricama i meni. Po tome ću ga najčešće pamtiti.

Javni sektor: diskriminacija zaposlenih u turizmu

Turizam ne stanuje u Uredbi o šifarniku radnih mesta Vlade Srbije

objavio: S.T.R.I.K.E.

piše: Gordana Stojaković

Na nedavno završenom beogradskom Sajmu turizma premijer Aleksandar Vučić je najavio ozbiljna ulaganja, pre svega u region Podunavlja kako bi turistički kapaciteti i ponuda mogli adekvatno da odgovore turističkoj tražnji na regionalnom nivou. Ozbiljna ulaganja koje je premijer najavio trebalo bi da omoguće kreiranje konkurentnog turističkog proizvoda našeg Podunavlja, a to, pored učešća turističke privrede, porazumeva i oslanjanje na strukturu zaposlenih u turističkim organizacijama na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Na žalost, administrativnim potezima Vlade Republike Srbije pretežni deo strukture turističkih organizacija izostavljen je iz sistema koji treba da uvede pravičnost u sistem zarada korisnika budžeta. Turizam kao delatnost izbrisana je gumicom kretora/kreatorki projekta kreiranja platnih razreda unutar javnog sektora.

Pročitajte ceo tekst

Povodom izložbe fotografija u Muzeju VojvodineIzlozba FG7

S.T.R.I.K.E. 26/09/2017

Povodom izlaska iz štampe turističke karte Fruške gruške gore u petak (25.septembra ) je u muzeju Vojvodine otvorena izložba fotografija  „Sve boje Fruške gore“ Dragana Kurucića. Turističa karta je projekat Turističke organizacije Novog Sada (TONS) i realizovan je prema ideji članice grupe S.T.R.I.K.E. Gordane Stojaković, inače zaposlene u  TONS-u koja je predvodila ekipu tokom višemesečnog terenskog obilaska Fruške gore a na osnovu kojeg je nastala zanimljiva, informativna i slikovita mapa  Fruške gore. Gordana Stojaković je i autorka tekstova za kartu Fruške gore koju su upotpunile fotografije Dragana Kurucića a koju je dizajnirala akademska slikarka Mirjana Isakov.

Pročitajte ceo tekst

Za  S.T.R.I.K.E. : Jovanka Zlatković, u Novom Sadu, marta 2014.godine

Izveštaj Inspekcije rada Južno-bačkog okruga za 2013. g

Izveštaj Inspekcije rada, predstavljen krajem februarau Novom Sadu poslodavačkim i sindikalnim organizacijama sadrži dovoljno podataka koji, pored ostalog, dodatno ukazuju na uzroke vrlo lošeg stanja u sferi rada.  To stanje se manifestuje u sve većem broju različitih načina na koje poslodavci koriste  “rupe” u propisima čija posledica je kršenje prava radnika, jedan je od zaključaka u izveštaju koji je predstavila Ljiljana Stojšić, načelnica Inspekcije rada Južno bačkog okruga. Pročitajte ceo tekst

Za  S.T.R.I.K.E. : Jovanka Zlatković, u Novom Sadu, februar 2014.godine

Evropski parlament je 26. februara 2014. velikom većinom glasova usvojio Honeyball rezoluciju priznajući  time da je prostitucija kršenje ljudskih prava i dostojanstva ljudi i smetnja uspostavljanju jednakosti između muškaraca i žena.

europarl_logoRezolucijom se priznaje da je nasilje neodvojivo od sistema prostitucije i da je prostitucija kršenje ljudskih prava u suprotnosti sa Evropskom poveljom ljudskih prava. Evropski parlament je istovremeno odbacio alternativnu Rezoluciju kojom se zagovara ideja „dobrovoljnosti u prostituciji“. Ovo je stav koji je istraživački tim grupe S.T.R.I.K.E. zastupao kao zaključak istraživanja o prostituciji u Novom Sadu a koje je objavljeno (2013.) u publikaciji „Prostitucija u Srbiji – jedno od mogućih lica“ (Gordana Stojaković „Unutar oglašene ravnopravnosti polova: istraživanje o prostituciji u Novom Sadu (2010-2012)“)

Usvojena Rezolucija podržava  nordijski model sočavanja sa prostitucijom i problemima koje ona nosi između ostalog zato što predstavlja uspešan pristup  podrške  i pomoći ženama u prostituciji, zbog afirmacije promene društvene svesti  u pogledu rodne ravnopravnosti. Jednom rečju  nordijski model  zakonskog sučavanja sa prostitucijom, implementiran u Švedskoj , Norveškoj i Islandu , usvojena Rezolucija vidi kao model zasnovan na osnovnim principima jednakosti između žena i muškaraca , ljudskog dostojanstva, solidarnosti i pravde .

Više o ovoj vesti: http://womenlobby.org/news/ewl-news/article/for-women-s-organisations-a?lang=en#.Uw7E0wKFQFc.facebook