Vesti

Najave dešavanja, izveštaji sa događaja, aktuelne informacije

S.T.R.I.K.E. 27.08.2017.

Milena Šijački-Bulatović: uloge koje neće biti zapisane

Vreme od kog postoji samo sećanje na osobe koje zauvek odlaze od nas uvek dođe prerano  i neželjeno, donoseći tugu,  jer umire i deo naše duše. Danas nas je napustila Milena. To je bila moja uzor-žena, ona koja se nije plašila životnih izazova, ona koja je uspevala da sopstvenom životnom snagom pokrene klonule i uplašene, zatečene u njenom okrilju. A bilo je nas takvih.

Milenu Šijački Bulatović, Milénu (kako sam izgovarala njeno ime sa dugim akcentom na e), upoznala sam kad je njena impresivna glumačka karijera već bila završena. Desilo se to na Ženskim studijama u Novom Sadu. Od tada počinje naš zajednički put koji neće biti priznat i dodat glumačkom zbiru oglašenom pod njenim imenom u pozorišnim arhivama. Kretale smo se marginama feminističke, pa i alternativne kultur- politike koje nekad i nama nisu bile jasne. Jasno je bilo da radimo ono što volimo. Gotovo deset godina obilazile smo sela i gradove Vojvodine, škole, mesne zajednice, biblioteke, domove kulture, kulturne centre, muzeje, privatne prostore.. govoreći tekstove o životu i delu jedne izuzetne Novosađanke, Savke Subotić. Ne sećam se da je neko izašao nezadovoljan sa bilo koje od tih predstava. Miléna je bila sasvim autentična, topla, uverljiva, snažna Savka Subotić, jedina moguća. To iskustvo smo ponovile u serijalu Televizije Vojvodine o Znamenitim Novosađankama kada su snimljene epizode o Savki Subotić, Mariji Trandafil, Jeleni Kon, Milici Tomić, Eržebet Berček i Pauli Šosberger. Reditelj je, i sam zadivljen Mileninom glumačkom energijom, govorio: – Pogledajte šta je glumica! Kada kažem – kamera ona se potpuno transformiše u energiju lika koji sasvim preuzima! Kako je to bila moćna transformacija!

Milena kao Savka Subotić

Milena je bila hrabra žena. Učestvovala je u performansu, koji je predvodila Ivana Inđin, kada smo simbolično otkrile nepostojeći spomenik Milici Tomić. Bilo je nas deset  koje smo se odvažile da protestvujemo u Dunavskoj ulici zbog zanemarivanja doprinosa žena kulturnoj baštini našeg grada. Milena tada nije izostala, ona je bila svugde gde je bilo teško. Milena nikada nije izostala kada je trebalo delati u odbranu poniženih, potlačenih i zaboravljenih. Nikad.  I kada je govorila u odbranu dela Savke Subotić činila je to sa posebnom hrabrošću nanovo proživljavajući snažne, uznemirujuće i avangardne poruke koje je Savka predala pokoljenjima koja dolaze. Jedna od Savkinih  poruka koje je Miléna izgovorila sa posebnom nežnošću bila je i priča o Aneti. Savka Subotić je sećanje na Anetu pretvorila u priču koja će, kada god bude pročitana ili izgovorena, biti kao svež buket cveća na Anetinom grobu. Tako činim i ja sada, sa nadom da se lično sećanje na Milénu biti skromni buket cveća koji će je pratiti na putu ka večnosti.

Milena kao Savka Subotić

 

Gordana Stojaković

U Novom Sadu 27. avgusta 2017.

JEDNO SEĆANJE

Piše: Gordana Stojaković

Nebojša Popov i Gordana Stojaković u Zrenjaninu, 1. maja 2011.

Nebojša Popov i Gordana Stojaković u Zrenjaninu, 1. maja 2011.

objavio: S.T.R.I.K.E.  09.04.2016.

Prvi aktivistički festival radničkog filma „Da nam živi živi rad“  održan je 1. maja 2011. u Zrenjaninu u Građanskoj čitaonici. Filmska produkcija nastala tokom radničkih borbi protiv pljačkaške privatizacije, kao deo te borbe, označila je inauguraciju i promociju novog (starog) odnosa prema Međunarodnom prazniku rada. Nije bilo ništa  tačnije i jasnije od činjenice da je nova (stara) kultura tradicionalnog prvomajskog radničkog bunta pokrenuta u Zrenjaninu u Građanskoj čitaonici Nebojše Popova.  Tu, na njegovom imanju okupili smo se tog 1. maja da podržimo borbu zrenjaninskih radnica i radnika, ali i svih drugih zaposlenih i nezaposlenih ljudi, svih nas koji smo tražili način da se borimo za pravo na rad i pravo na dostojanstven život.

 

Bilo je nečeg ohrabrujućeg u tom skupu, možda zbog toga što smo postali hrabriji i srčaniji verujući u mogućnost ponovnog organizovanja obespravljenih, ali i zbog svega što je Nebojša Popov govorio o uzrocima i posledicama uvođenja liberalnog, koruptivnog kapitalizma u sve sfere života i rada. Moja sećanja o tom prvom prvomajskom zrenjaninskom skupu se uglavnom i odnose na ono što je Nebojša Popov govorio, ali i na poštovanje koje smo mu svi mi pokazivali zbog toga što je bio jedan od retkih intelektualaca koji je dosledno stao u odbranu obespravljenog radništva i građanstva.

nebojsa2

Nebojša Popov i osnivačice grupe S.T.R.I.K.E

No, nije Nebojša Popov bio samo radnički tribun. U pauzi prvomajskog programa ubrao je cveće iz bašte Građanske čitaonice i poklonio ga mojim drugaricama i meni. Po tome ću ga najčešće pamtiti.

Javni sektor: diskriminacija zaposlenih u turizmu

Turizam ne stanuje u Uredbi o šifarniku radnih mesta Vlade Srbije

objavio: S.T.R.I.K.E.

piše: Gordana Stojaković

Na nedavno završenom beogradskom Sajmu turizma premijer Aleksandar Vučić je najavio ozbiljna ulaganja, pre svega u region Podunavlja kako bi turistički kapaciteti i ponuda mogli adekvatno da odgovore turističkoj tražnji na regionalnom nivou. Ozbiljna ulaganja koje je premijer najavio trebalo bi da omoguće kreiranje konkurentnog turističkog proizvoda našeg Podunavlja, a to, pored učešća turističke privrede, porazumeva i oslanjanje na strukturu zaposlenih u turističkim organizacijama na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Na žalost, administrativnim potezima Vlade Republike Srbije pretežni deo strukture turističkih organizacija izostavljen je iz sistema koji treba da uvede pravičnost u sistem zarada korisnika budžeta. Turizam kao delatnost izbrisana je gumicom kretora/kreatorki projekta kreiranja platnih razreda unutar javnog sektora.

Pročitajte ceo tekst

Povodom izložbe fotografija u Muzeju VojvodineIzlozba FG7

S.T.R.I.K.E. 26/09/2017

Povodom izlaska iz štampe turističke karte Fruške gruške gore u petak (25.septembra ) je u muzeju Vojvodine otvorena izložba fotografija  „Sve boje Fruške gore“ Dragana Kurucića. Turističa karta je projekat Turističke organizacije Novog Sada (TONS) i realizovan je prema ideji članice grupe S.T.R.I.K.E. Gordane Stojaković, inače zaposlene u  TONS-u koja je predvodila ekipu tokom višemesečnog terenskog obilaska Fruške gore a na osnovu kojeg je nastala zanimljiva, informativna i slikovita mapa  Fruške gore. Gordana Stojaković je i autorka tekstova za kartu Fruške gore koju su upotpunile fotografije Dragana Kurucića a koju je dizajnirala akademska slikarka Mirjana Isakov.

Pročitajte ceo tekst

Za  S.T.R.I.K.E. : Jovanka Zlatković, u Novom Sadu, marta 2014.godine

Izveštaj Inspekcije rada Južno-bačkog okruga za 2013. g

Izveštaj Inspekcije rada, predstavljen krajem februarau Novom Sadu poslodavačkim i sindikalnim organizacijama sadrži dovoljno podataka koji, pored ostalog, dodatno ukazuju na uzroke vrlo lošeg stanja u sferi rada.  To stanje se manifestuje u sve većem broju različitih načina na koje poslodavci koriste  “rupe” u propisima čija posledica je kršenje prava radnika, jedan je od zaključaka u izveštaju koji je predstavila Ljiljana Stojšić, načelnica Inspekcije rada Južno bačkog okruga. Pročitajte ceo tekst

Za  S.T.R.I.K.E. : Jovanka Zlatković, u Novom Sadu, februar 2014.godine

Evropski parlament je 26. februara 2014. velikom većinom glasova usvojio Honeyball rezoluciju priznajući  time da je prostitucija kršenje ljudskih prava i dostojanstva ljudi i smetnja uspostavljanju jednakosti između muškaraca i žena.

europarl_logoRezolucijom se priznaje da je nasilje neodvojivo od sistema prostitucije i da je prostitucija kršenje ljudskih prava u suprotnosti sa Evropskom poveljom ljudskih prava. Evropski parlament je istovremeno odbacio alternativnu Rezoluciju kojom se zagovara ideja „dobrovoljnosti u prostituciji“. Ovo je stav koji je istraživački tim grupe S.T.R.I.K.E. zastupao kao zaključak istraživanja o prostituciji u Novom Sadu a koje je objavljeno (2013.) u publikaciji „Prostitucija u Srbiji – jedno od mogućih lica“ (Gordana Stojaković „Unutar oglašene ravnopravnosti polova: istraživanje o prostituciji u Novom Sadu (2010-2012)“)

Usvojena Rezolucija podržava  nordijski model sočavanja sa prostitucijom i problemima koje ona nosi između ostalog zato što predstavlja uspešan pristup  podrške  i pomoći ženama u prostituciji, zbog afirmacije promene društvene svesti  u pogledu rodne ravnopravnosti. Jednom rečju  nordijski model  zakonskog sučavanja sa prostitucijom, implementiran u Švedskoj , Norveškoj i Islandu , usvojena Rezolucija vidi kao model zasnovan na osnovnim principima jednakosti između žena i muškaraca , ljudskog dostojanstva, solidarnosti i pravde .

Više o ovoj vesti: http://womenlobby.org/news/ewl-news/article/for-women-s-organisations-a?lang=en#.Uw7E0wKFQFc.facebook